20151207 Hoofdrol Nederland bij missile defenceIn oktober 2015 heeft het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Zr.Ms. De Zeven Provinciën met negen andere schepen uit in totaal 8 landen deelgenomen aan een internationale marine-oefening op de Atlantische Oceaan ten westen van de Hebriden. De internationale oefening stond onder leiding van de Nederlandse commandeur Frank Sijtsma.

Een uniek onderdeel van deze ‘Integrated Air and Missile Defence’ oefening was dat voor het eerst in Europa een exo-atmosferische ballistisch doelraket is gelanceerd, en wel gelijktijdig met het lanceren van anti-scheepsraketten, gericht op het internationale marine-eskader. Het is voor de eerste keer dat internationale eenheden zich gelijktijdig verdedigden tegen ballistische raketten in de ruimte, en tegen een traditionele lucht (raket)dreiging.

Het Amerikaanse marineschip USS Ross heeft met succes de ballistische raket met een STANDARD Missile 3 buiten de atmosfeer onderschept. Uniek hierbij is dat een Amerikaanse SM-3 lancering is gebeurd op aanwijzing van een niet-Amerikaanse radar, in dit geval van een speciaal aangepaste versie van de door Thales Nederland ontwikkelde SMART-L radar van Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Deze aanpassing maakt SMART-L de eerste radar ter wereld die een gelijktijdige rondzoek- en detectiecapaciteit heeft tegen ballistische raketten en tegen traditionele luchtdoelen zoals vliegtuigen en anti-schipraketten.

De oefening trok internationaal en op hoog niveau een grote belangstelling, onder andere van de Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer.Jan Struik, testleider voor de oefening bij Thales Nederland, gaat in op de bijzondere capaciteiten van de SMART-L radar, de voorbereiding, uitvoering en enkele uitkomsten van de unieke en succesvolle beproeving en de mogelijkheden die de SMART-L radar kan bieden in internationaal verband.

Bart van der Graaff van Thales Nederland ging op 7 december 2015 voor een gehoor van ongeveer 40 KIVI leden en belangstellenden in op de vele jaren van voorbereiding, de uitvoering en enkele uitkomsten van de unieke en succesvolle beproeving. Daarna besprak Jan Struik, testleider voor de oefening bij Thales Nederland, de bijzondere capaciteiten van de SMART-L radar en gaf hij een toelichting op de mogelijkheden die de SMART-L radar kan bieden in internationaal verband.

De presentaties zijn helaas (nog) niet vrijgegeven, maar worden zo spoedig mogelijk op deze website gepubliceerd.