20151019 Defensiesamenwerking in Europa

Operationele samenwerking, politieke samenwerking en materieelsamenwerking op het gebied van defensie zijn cruciaal voor een geloofwaardig Europa. Tijdens het seminar op 19 okt 2015 bespraken we ervaringen, ontwikkelingen, valkuilen en hoe het wél zou kunnen.

Download de presentaties hieronder.

De sprekers waren:

LtGen bd Ton van Loon 
Een Europees leger is verder weg dan ooit maar Europese capaciteiten zijn essentieel. De enige zekerheid voor Europese militaire capaciteiten is onderlinge afhankelijkheid. Afhankelijkheid van de andere krijgsmachtsdelen, afhankelijkheid van ander landen en ook afhankelijkheid van andere partners. Daarop moet de krijgsmacht zijn ingericht, maar bovenal moet ze geloofwaardig zijn als ultiem middel om onze veiligheid te waarborgen.
LtGen bd Ton van Loon diende 36 jaar als officier bij de Koninklijke Landmacht. Een groot aantal jaren van zijn indrukwekkende loopbaan had hij dagelijks te maken met de mogelijkheden en beperkingen van internationale samenwerking. Zowel in Kosovo, Afghanistan, NATO en als commandant van het Duits-Nederlandse legerkorps

Pieter Taal (Commissaris Militaire Productie bij het Ministerie van Economische Zaken) 
Voor de toekomst is het essentieel dat de EU een brede industriële basis heeft op het gebied van defensie en veiligheid. Hoogwaardige en innovatie industrie vanuit de gehele EU moet daarin een rol spelen. Zeker ook de Nederlandse industrie. Grote bedrijven, maar vooral ook MKB als toeleverancier aan de grote Europese hoofdaannemers. Hoe kunnen deze belangrijke innovatieve spelers bijdrage leveren aan versterking van de European Defence Technological and Innovative Base. Welke rol speelt EDA, de Europese Commissie en de Nederlandse overheid. Wat kunt u doen. 
Pieter Taal is vanuit zijn functie dagelijks betrokken bij de ontwikkeling van Europees samenwerkingsbeleid op het gebied van defensiematerieel en industrie. Van 2008-2012 was hij Assistant Director Defense Industry bij het Europese Defensie Agentschap.